Private Internet Access (PIA) ReviewPrivateInternetAccess in het kort

Servers en locaties

– Meer dan 2.600 servers in 74 landen, waarvan 3 procent virtueel

Simultane connecties en ondersteunde platforms

– Maximaal tien apparaten
– Ondersteuning voor Windows, macOS, Linux, Android, iOS, routers, Chrome en Firefox

Prijs en geld-terug-beleid

– € 11,96 voor één maand,  € 3,10 per maand voor een jaar of  € 1,94 per maand voor drie jaar
– Niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen

Ondersteunde protocollen en log-beleid

– O.a. OpenVPN met AES-128-GCM-encryptie, WireGuard, IKEv2/IPsec (iOS)
– Houdt geen logs bij

Klantenservice

– Via website en chat

Streamingdiensten

– Amerikaanse Netflix, wisselende resultaten elders

PrivateInternetAccess (PIA) review

Persoonlijke privacy is een groot goed en velen zijn er dan ook terecht erg op gesteld. Dat geldt niet alleen in het dagelijks leven maar ook op het internet. Telkens meer mensen zien het belang van online privacy in en we begrijpen dan ook goed dat je nu naar een goede VPN op zoek bent. Virtual Private Networks maskeren je identiteit, zodat jij gerust kunt surfen zonder allerlei digitale sporen achter te laten.

PrivateInternetAccess (PIA) is één van de grondleggers van de commerciële VPN-diensten zoals er nu een hoop van zijn, en er telkens meer bij komen. Al sinds 2010 zit dit bedrijf in het vak. Deze aanbieder springt onder meer in het oog vanwege zijn grote serveraanbod en aantrekkelijk lage abonnementskosten. In deze PrivateInternetAccess review onderzoeken we voor je of PIA tot de beste VPN’s van het moment behoort.

Privacy

PrivateInternetAccess hanteert een no-log-beleid. In de praktijk betekent dat vaak dat zaken als je echte IP adres en de websites die je bezoekt, niet worden bijgehouden of bewaard en zodoende dus ook niet naderhand te traceren zijn. 

PIA zet niet precies uiteen welke gegevens daaronder vallen maar schijnt in zijn privacybeleid wel licht op wat wél wordt verzameld om de dienst goed te laten functioneren. Namelijk het e-mailadres waarmee je een account aanmaakt en informatie over je betaalgegevens, omdat men anders geen kosten in rekening kan brengen. Wil je dit verder anonimiseren, dan is betalen in cryptovaluta (waaronder het gangbare Bitcoin) eventueel een optie.

Het privacybeleid zelf is inzichtelijk op de website van PrivateInternetAccess. Deze heeft een heldere structuur, is niet overdreven uitgebreid maar gaat toch in op belangrijke zaken zoals de (weinige) verzamelde gegevens en waar die voor dienen. Fijn is ook dat de tekst niet bol staat van het juridische taalgebruik maar juist duidelijk geschreven is, hoewel de informatie alleen in het Engels beschikbaar is.

In het geval PrivateInternetAccess is een strikt no-log-beleid extra van belang omdat deze VPN de Verenigde Staten als vestigingsland heeft. Hoewel dit land bedrijven niet wettelijk verplicht om data van internetgebruikers (voor een bepaalde tijd) te bewaren, kunnen autoriteiten deze gegevens wel opvragen en uitwisselen met andere landen. Daarvoor zijn er nauwe banden met Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, de zogeheten ‘five eyes’-alliantie.

Met name sinds de onthulling van klokkenluider Edward Snowden weten we ook dat de Amerikaanse inlichtingendiensten verregaande middelen inzetten om op grote schaal inbreuk op je te plegen.

Het is zeker waar dat er VPN’s zijn die opereren vanuit veiligere landen. O.a. NordVPN en CyberGhostVPN zijn daar bekende voorbeelden van. Ook is het zo dat Amerikaanse autoriteiten er niet voor terugdeinzen om bij PrivateInternetAccess aan te kloppen. Dit gebeurde de afgelopen jaren tientallen keren, zo blijkt uit de transparantierapporten die op de site van PIA worden bijgehouden.

Dat klinkt zorgwekkend. Maar omdat er geen logs worden bijgehouden, blijft men tot op heden altijd met lege handen achter. Daar is ook bewijs voor. In 2016 leidde het namelijk tot een rechtszaak waarbij de FBI de ware identiteit van een PIA-gebruiker wilde achterhalen. Destijds is juridisch vastgesteld dat de VPN-provider deze data niet kon overhandigen, simpelweg omdat het niet bestond. Dat geeft ons zeker wel vertrouwen in deze VPN, ook al is het een Amerikaanse dienst.

De dienstverlening van PIA is echter nog niet door onafhankelijke beveiligingsexperts gecontroleerd. Er hebben dus nog geen zogeheten security-audits plaatsgevonden terwijl dit bij concurrerende VPN-diensten soms wel al het geval is. Audits stellen we altijd zeer op prijs omdat je anders de mooie woorden van VPN-aanbieders enigszins blind moet vertrouwen.

Wel heeft PIA in het verleden meegewerkt aan een audit van OpenVPN, wat vandaag de dag een van de meest toegepaste en veiligste VPN-protocollen is. Bovendien hoeven we hopelijk niet lang meer op een security-audit van PrivateInternetAccess te wachten. Eind 2019 legde men het eerste contact met de externe partijen die zich hierin specialiseren. Nu nog even wachten op de resultaten van zo’n onderzoek.

Security

PrivateInternetAccess biedt meerdere verbindingsprotocollen aan die per apparaat deels van elkaar verschillen. Zo is IKEv2/IPSec beschikbaar voor iPhones maar niet voor Android-toestellen. Van belang is vooral dat OpenVPN op vrijwel ieder apparaat als standaard protocol is ingeschakeld. Enkel op macOS dien je hiervoor extra stappen te ondernemen en instructies hiervoor vind je op de website van PIA. 

OpenVPN is een opensource-protocol, wat inhoudt dat de broncode openbaar is. Mede daardoor wordt dit gezien als het meest veilige VPN-protocol van het moment en de meeste gerenommeerde VPN-providers bieden deze optie dan ook aan. Interessant is daarnaast dat PIA al brede ondersteuning biedt voor WireGuard. De broncode van dit protocol is compacter dan dat van OpenVPN, waardoor eventuele foutjes er sneller uitgevist worden. Ook is WireGuard doorgaans sneller dan OpenVPN. 

pia vpn protocols

Nadelen zijn er wel. Zo werkt dit protocol alleen met statische ip-adressen en is het officieel nog in ontwikkeling. Wil je het toch proberen, dan kan dat bij PrivateInternetAccess al op Windows en Mac, Linux en smartphones (Android en iOS). Het is goed om te zien dat deze VPN-aanbieder bovenop deze nieuwe ontwikkeling zit en dit veelbelovende protocol al op zoveel apparaten geïmplementeerd heeft.

Versleuteling van de verbinding verloopt via AES-128-GCM, een encryptiestandaard die tot op heden nog niet gekraakt is. Een computer zou er miljarden jaren over doen om de juiste sleutel te raden. Concurrerende VPN’s zoals ExpressVPN en CyberGhost passen AES-256-GCM toe, de opvolger van AES-128. Bij PrivateInternetAccess is dit wel een optie, maar niet de standaard. Wil je er gebruik van maken, dan vind je de mogelijkheid in de instellingen van de PIA-software en -apps. Maar in principe is dit niet nodig omdat beide encryptiesoorten ijzersterk zijn. 

Om te controleren of de VPN goed werkt, kun je een zogeheten leak test uitvoeren. Er zijn hier speciale websites voor die controleren of jouw IP-adres toch niet op een of andere manier zichtbaar is. We checken dat met PrivateInternetAccess door verbinding te maken met een Amerikaanse server en inderdaad, deze VPN houdt onze ware identiteit goed verborgen. 

We merken dat we ook beschermd zijn tegen WebRTC-lekken. WebRTC is een website-component dat o.a. videobellen mogelijk maakt maar ook je IP-adres kan onthullen. Met PIA hoef je je hier geen zorgen om te maken.

Welke functies biedt PrivateInternetAccess nog meer om je op internet te beschermen en je online privacy te waarborgen?

Kill switch
– Een kill switch zorgt ervoor dat je internetverbinding volledig wordt stopgezet zodra de connectie met je VPN-server vervalt. Je loopt dan niet het risico dat je per ongeluk met je eigen IP-adres alsnog het internet opgaat. Moderne VPN’s bieden deze optie vaak aan en Private Internet Access is daarin geen uitzondering. Je vindt de functie binnen de instellingen van de software/app onder het Privacy-menu. Wil je zeker weten dat je nooit zonder VPN online gaat, zet het schuifje dan op ‘Altijd’ in plaats van ‘Auto’.

PIA MACE
– Bij de privacyvoorkeuren-setting zie je ook PIA MACE staan. Deze instelling blokkeert trackers op websites, die adverteerders inzetten om je online te volgen. Daarnaast weert het sites die je systeem met malware kunnen infecteren. PIA MACE biedt op deze manier extra bescherming maar werkt in de praktijk niet helemaal hetzelfde als een adblocker. Iets om rekening mee te houden, veel legitieme advertenties zie je namelijk nog steeds.

Het is aan te raden om naast PrivateInternetAccess een volwaardige adblocker te draaien, als je hier behoefte aan hebt. Standaard is PIA MACE uitgeschakeld omdat sites er soms niet goed door willen laden. In het privacy-menu zet je het eventueel handmatig aan.

Split tunneling
– Het is aan te raden om je VPN zoveel mogelijk aan te laten staan, maar soms levert dat problemen op. Omdat je telkens een nieuw IP-adres toegekend krijgt, kunnen websites waarop je inlogt dit als verdacht ervaren. Met als gevolg dat je (tijdelijk) buitengesloten wordt. Vooral internetbankieren en e-mailprogramma’s hebben hier een handje van. Split tunneling is hiervoor in het leven geroepen. Daarmee scheid je een deel van het internetverkeer van je versleutelde VPN-verbinding.

In de software van PrivateInternetAccess voeg je eenvoudig programma’s toe die je met je normale IP-adres verbinding blijven maken. Wijs bijvoorbeeld een alternatieve browser aan voor de sites die je liever zonder VPN wilt bezoeken. Al het overige internetverkeer wordt dan wel gewoon door je VPN beveiligd.

In PIA vind je deze functie onder Netwerkvoorkeuren. Daar vind je ook de instelling voor het benaderen van apparaten op je LAN-netwerk, zoals printers. Split tunneling werkt ook op Android, waar je onderscheid kunt maken tussen de verschillende apps op je telefoon. Op iOS ontbreekt deze optie.

Tweestapsverificatie  / 2FA
– Om je gebruikersaccount extra te beveiligen, is tweestapsverificatie in te schakelen. Mocht iemand ooit jouw wachtwoord in handen krijgen, dan kan diegene daar alsnog niet zomaar mee op jouw account inloggen. Vaak werkt deze methode doordat je een beveiligingscode op je smartphone ontvangt. PrivateInternetAccess werkt daarentegen met unieke QR-codes die te scannen zijn met een zogenaamde Authenticator-app. Hoe je tweestapsverificatie precies instelt, lees je op de site van PIA.

InBrowser – Incognito Browsing
– InBrowser staat los van je PIA-abonnement, maar willen we toch even noemen. Dit is namelijk een privacyvriendelijke browser-app van de makers van Private Internet Access, voor Android-smartphones en iOS-apparaten (iPhone/iPad). 

Wat deze browser onder meer doet, is al je internetgeschiedenis en bijbehorende cookies verwijderen zodra je de app afsluit. InBrowser schermt niet je IP-adres af voor de sites die je bezoekt, dus we raden je aan de browser in combinatie met de mobiele app van PrivateInternetAccess te draaien.

Er is integratie met de wachtwoordmanager LastPass en je kunt er zelfs het Tor-netwerk mee op. Je hebt dan wel ook de losse Orbot-app nodig. InBrowser is inmiddels wel wat gedateerd (de eerste versie lanceerde in 2015 en dat zie je er vanaf), maar krijgt wel nog steeds regelmatig updates.  

Snelheid en performance

PrivateInternetAccess heeft in totaal 24.221 servers die verdeeld zijn over 77 landen. Het zijn er niet veel minder dan het aantal servers van o.a. NordVPN en CyberGhost, maar zeker meer dan genoeg. Vrijwel alle servers zijn fysiek, Dit geldt voor de landen waar VPN’s op een fysieke locatie niet mogelijk zijn vanwege politieke redenen.

Het grootste deel van de servers is te vinden in de Verenigde Staten, iets meer dan 11.500 stuks. Opvallend is dat ons eigen land daarna de meeste servers heeft, het zijn er nu 950. Eigenlijk is dat niet zo vreemd als je je realiseert dat Nederland bekend staat om zijn razendsnelle en betrouwbare online infrastructuur.

Op de website van PrivateInternetAccess vind je alle afzonderlijke servers terug in een handige lijst, waar je per serverlocatie ook nog een speedtest kunt uitvoeren. Wij gebruiken hiervoor liever een onafhankelijke dienst, maar het geeft wel een aardig idee van de snelheden die je kunt verwachten voordat je verbinding maakt (of nog geen abonnement hebt). Probeer het gerust eens uit.

Over speedtests gesproken, laten we eens kijken hoe deze VPN op dat vlak scoort. Om de snelheid van PrivateInternetAccess te testen, gebruiken we de onafhankelijke speedtest-site van Ookla. Eerst willen we weten wat onze normale snelheid is, zonder VPN. De waarden komen uit op een downloadsnelheid van 189,6 Mbps, een uploadsnelheid van 59,8 en een ping van 8. Daarna voeren we meerdere tests uit op Nederlandse servers. De downloadsnelheden variëren daarbij tussen de 126 en 157 Mbps.

Enig snelheidsverlies is bij VPN-gebruik normaal en deze score valt zeker binnen de gangbare marges. Verbinden we met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, dan loopt de snelheid zelfs nog iets op naar respectievelijk 177,5 en 181,7 Mbps down. In alle gevallen schommelt de uploadsnelheid rond de 58 Mbps en de ping hangt rond de 20.

pia speedtest uk

Grotere verschillen merken we zodra we verbonden zijn met Amerikaanse servers. Dan neemt de downloadsnelheid duidelijk af met als laagste gemeten waarde 43 Mbps. Andere servers uit de Verenigde Staten leveren al betere resultaten op, zo meten we ook een downloadsnelheid van 77,2 Mbps. Overigens is dit nog steeds meer dan genoeg om bijvoorbeeld een film op Netflix in 4K-kwaliteit te streamen.

Puur gekeken naar de cijfers, stellen we vast dat concurrenten als NordVPN en CyberghostVPN het op dit gebied beter doen. In de dagelijkse praktijk merk je die verschillen zo goed als niet. In de testperiode merkten we nooit dat onze internetverbinding aanzienlijk veel trager was dan normaal. De connectie is ook ontzettend stabiel. Op basis daarvan raden we PrivateInternetAccess gewoon aan als een vlotte VPN waar je weinig omkijken naar hebt. Het werkt gewoon.

Prijs

Eén van PIA’s grootste troeven is dat deze VPN zeer schappelijk geprijsd is. Het goedkoopste abonnement start op het moment van schrijven al bij 1,94 euro per maand. Dat geldt voor 3 jaar.

Wil je niet zo lang van PrivateInternetAccess gebruikmaken, dan is er ook een jaarabonnement van 3,10 euro in de maand. De duurste optie is om PIA voor slechts een maandje af te nemen. Dit is wel een slimme manier om de VPN een poosje uit te proberen en het is alsnog iets goedkoper dan het aanbod van de meeste concurrenten.

Goed om te weten is dat er niet daadwerkelijk iedere maand geld van je rekening wordt geschreven. Zodra je het abonnement start, betaal je direct de totaalprijs. Voor het tweejarige abonnement zou dat momenteel 65 euro betreffen.

Je zou denken dat je deze VPN voor zo’n scherpe prijs maar op een zeer beperkt aantal apparaten kunt installeren. Het tegendeel is waar, er zijn maar liefst tien simultane connecties mogelijk. Meer dan genoeg om (bijvoorbeeld in een gezinssituatie) meerdere pc’s, laptops en smartphones mee te beveiligen. 

Hoe zit dat bij andere VPN’s? CyberGhost daarentegen heeft een limiet van zeven apparaten, NordVPN houdt het bij zes stuks en ExpressVPN staat vijf gelijktijdige verbindingen toe. Hierop gelet is de prijs/kwaliteitsverhouding bij PrivateInternetAccess uitstekend.

Betalen kan op verschillende manieren. Prettig voor ons Nederlanders is dat iDeal een van de betaalmogelijkheden is. Klik hiervoor wel eerst op ‘Click here to see all payment options’. Daarnaast zijn ook PayPal en verscheidene creditcards een optie. Anoniem betalen is mogelijk wanneer je kiest voor een van de cryptomunten: Bitcoin, Beam en Zcash. 

Tot voor kort hanteerde PIA een korte niet-goed-geld-teruggarantie van 7 dagen. Begin 2020 is die periode verlengd naar 30 dagen. Wel zo klantvriendelijk en in lijn met PIA’s voornaamste concurrenten. Er is verder geen sprake van een gratis proefversie.

Een leuk extraatje is trouwens de mogelijkheid om een vriend door te verwijzen naar PrivateInternetAccess middels de ‘refer a friend’-optie. Je maakt een unieke link aan, waarmee een bekende vervolgens zijn of haar PIA-account start. Vervolgens krijgen jullie beide 30 dagen gratis VPN-gebruik bovenop de standaard abonnementsperiode. Nodig je op deze manier een boel vrienden en familie uit, dan kun je kosteloos weer heel wat maandjes vooruit!

Apps en interface

PrivateInternetAccess is beschikbaar voor de meeste gangbare apparaten en besturingssystemen waarop een VPN van pas komt, namelijk voor Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, als browserextensie en voor routers. Er is geen eenvoudige manier voor handen om je ware identiteit te verhullen op smart tv’s en spelcomputers, bijvoorbeeld om het Amerikaanse Netflix-aanbod vanuit de Netflix-app op je smart-tv te benaderen.

NordVPN heeft hiervoor speciale DNS-instellingen en duidelijke handleidingen die je door dit proces loodsen, bij PIA wordt aangeraden om de VPN voor dit doeleinde op je router te installeren. Dat gaat voor de gemiddelde gebruiker een stapje te ver, andere VPN’s hebben gebruiksvriendelijkere oplossingen.

Over handleidingen gesproken, die zijn beschikbaar op de site van PrivateInternetAccess maar ze zijn wel goed verstopt. Klik op de hoofdpagina van de website bovenin op Support en daarna op Guides. Nu vind je per apparaat stap voor stap de (Engelstalige) installatie-instructies, inclusief handige screenshots.

Private Internet Access voor Windows en MacOS

De installatie van PrivateInternetAccess op Windows-pc’s en Macs is heel eenvoudig. Wanneer je de software de eerste keer opstart, krijg je ook een overzicht van de functies voorgeschoteld zodat je weet wat je mogelijkheden zijn. Prettig is dat deze informatie in het Nederlands wordt aangeboden en zo is ook het hele programma in onze taal beschikbaar. Druk op de grote gele knop om direct verbinding met een optimale VPN-server te maken. Je kunt natuurlijk ook zelf een server uit de lijst selecteren, door op het pijltje aan de rechterzijde te klikken.

Let op: standaard start PIA niet tegelijk met je pc op. Dat wil je waarschijnlijk wel, omdat anders de kans bestaat dat je de VPN vergeet in te schakelen. Kijk hiervoor bij de instellingen van de software bij Algemeen, en zet vinkjes voor de opties ‘Lanceren bij opstarten van systeem’ en ‘Verbinden bij opstarten’.

Klik je op het pijltje dat naar beneden wijst, dan zie je meer informatie over je huidige verbinding. Je ziet bijvoorbeeld in realtime wat je download- en uploadsnelheden zijn, wat je ‘nieuwe’ IP-adres is en hoeveel MB je tijdens je huidige sessie hebt gedownload. Ook wissel je er snel van server. Opvallend is daarnaast de Snooze-functie. Je VPN-verbinding wordt daarmee tijdelijk stopgezet en springt automatisch weer aan zodra de aangegeven tijd verstreken is.

Over het algemeen zijn we erg tevreden over de PIA-software voor pc, waar ook een leek snel mee uit de voeten kan. Van de geavanceerdere instellingen zijn we wat minder gecharmeerd. Dit deel van het programma oogt enigszins gedateerd en het is niet altijd even duidelijk wat de vele opties precies doen. Er zijn wat dit betreft zeker VPN’s met een geliktere interface te vinden. Overigens staat de software uit zichzelf op de donkere modus. Er is ook een licht thema voor handen, als je dit mooier vindt.

Private Internet Access voor Linux

PrivateInternetAccess scoort absoluut bonuspunten voor zijn Linux-ondersteuning. De reden daarvoor is dat er voor bepaalde Linux-distributies ‘gewoon’ een grafische interface bestaat, terwijl de meeste andere VPN’s uitsluitend met Terminal-commando’s werken. Dat maakt PIA een uitstekende keuze voor met name beginnende Linux-gebruikers.

Deze versie van PrivateInternetAccess is onder meer te installeren op Ubuntu, Linux Mint en Debian. Werk je toch liever met Terminal of werk je op een andere distributie, dan vind je op de site van PIA een overzicht van alle mogelijke commando’s.

Private Internet Access voor Android en iOS

PIA is ook te downloaden als app voor Android en iOS. Zo ben je ook op je smartphone en tablet van online anonimiteit verzekerd. Leggen we de apps naast elkaar, dan lijken ze in eerste instantie als twee druppels water op elkaar. Maar graven we wat dieper, dan wordt duidelijk dat de Android-versie meer opties te bieden heeft. 

Zo is alleen op Android split-tunneling beschikbaar. Daarmee stel je in welke apps via een VPN-server verbinding maken en welke juist niet. Het ‘snoozen’ van de connectie, het instellen van een donker thema en het plaatsen van een PIA-widget op je homescherm zijn ook exclusieve functies voor Android-toestellen. 

Beide apps laten je wel vertrouwde wifi-netwerken toevoegen. Stel, je hoeft thuis niet per se met een VPN verbonden te zijn maar wilt wel extra bescherming bij openbare netwerken. Dan voeg je je eigen wifi-netwerk als vertrouwd netwerk toe in de app. Daarnaast bieden zowel de Android- als de iOS-app een kill switch-optie, waar we de voordelen eerder al van bespraken.

Op Android is het standaard protocol OpenVPN met WireGuard als tweede keus. Op iOS is IPSec (IKEv2) het standaard protocol van dienst, terwijl je ook WireGuard en OpenVPN kunt selecteren. Uniek aan de iOS-versie is dat je de VPN-verbinding via Siri met je stem kunt starten en stoppen.

Private Internet Access als browserextensie (Chrome, Firefox en Opera)

Je kunt PrivateInternetAccess ook als browserextensie installeren. Houd er rekening mee dat je alleen door de VPN beschermd bent binnen dit browservenster, al het internetverkeer daarbuiten (downloadprogramma’s bijvoorbeeld) niet. De extensie van PIA valt in positieve zin op omdat het veel meer is dan een VPN alleen. Het zorgt er onder meer ook voor dat sites geen toegang meer krijgen tot je webcam/microfoon. Trackers en cookies worden eveneens geweerd.

Het kan zijn dat bepaalde websites daardoor niet goed meer werken. De url’s daarvan zijn uit te zonderen zodat je niet telkens de heel VPN-verbinding hoeft stop te zetten. De extensie biedt bescherming tegen de eerdergenoemde WebRTC-lekken en blokkeert ook Adobe Flash, een zeer onveilige plugin. Overigens doen de meeste browsers dit laatste uit zichzelf al.

Private Internet Access voor routers

Ben je een gevorderde gebruiker, overweeg dan om PrivateInternetAccess op je router te zetten. Op deze manier zijn alle apparaten op je thuisnetwerk met een VPN verbonden en hoef je niet meer afzonderlijke clients te installeren. Dit komt ook van pas wanneer je PIA wil gebruiken op apparaten die geen mogelijkheid hebben om de VPN los op te installeren, zoals een smart-tv.

Om van PIA gebruik te maken op je router, dient deze op zogeheten custom firmware te draaien. Bekende varianten die ondersteund worden, zijn DD-WRT, AsusWRT, Tomato en PFSense. Uitgebreide handleidingen vind je op de website van PrivateInternetAccess. Mocht je het niet aandurven, dan zijn er ook kant-en-klare routers te koop. Daarop staat PIA reeds geïnstalleerd. Je wordt hiervoor doorverwezen naar de site van Flashrouters, een aanbieder die zich hierin specialiseert.

Support

Contact opnemen met de klantenservice van PrivateInternetAccess kan op meerdere manieren. Rechtstreeks mailen is geen optie maar je kunt wel een ticket aanmaken. Je zet op de site van PIA dan heel gericht je vraag uiteen en binnen enkele uren krijg je via de mail een antwoord terug. Dit is alleen wel wat omslachtig en tijdrovend, dus we raden je aan om eerst de 24/7 live chatfunctie te proberen.

Onze ervaringen daarmee zijn erg positief, we worden consistent binnen enkele seconden geholpen. Door een menselijke medewerker welteverstaan, niet door een chatbot. Altijd prettig. Naderhand krijg je een kopie van het gesprek in je mailbox. Zo kun je de informatie op je gemak nog eens teruglezen, mocht je het chatvenster intussen hebben afgesloten.

Eindoordeel

Ben je op zoek naar de beste VPN en overweeg je PrivateInternetAccess? Wij zijn over het algemeen zeer te spreken over deze aanbieder. De oudgediende in het vak heeft door de jaren heen zeker zijn sporen verdiend, vooral wanneer het de bescherming van je online privacy betreft.

Een van de grootste voordelen is dat de VPN voor een heel zacht prijsje op bijzonder veel apparaten inzetbaar is. Hiermee heeft PIA zeker een stapje voor op de concurrentie, die een beperkter aantal installaties toestaan. Het uitgebreide serveraanbod juichen we ook toe, evenals de prima snelheden, het algemene gebruiksgemak en de stabiliteit van de verbinding.

Er kleven ook nadelen aan het feit dat PrivateInternetAccess al zo lang meegaat. De software oogt wat verouderd en ook de website kan wel een moderne opfrisbeurt gebruiken. Zoals het er nu voorstaat, is het soms lastig om de juiste informatie te vinden. Bijvoorbeeld over waar je bepaalde instellingen kunt vinden of wat sommige termen inhouden. Wil je daarnaast een VPN voornamelijk vanwege streamingredenen? Tenzij je je tot het Amerikaanse Netflix-abonnement beperkt, zijn daar betere VPN’s voor te vinden.

Het feit dat PIA vanuit de Verenigde Staten opereert, kan ook terecht een reden zijn om deze provider links te laten liggen. Hoewel er wat ons betreft genoeg maatregelen zijn getroffen om alsnog je privacy te waarborgen en PIA op dit vlak erg transparant is. Er is zelfs in de rechtszaal bewezen dat deze VPN-aanbieder geen internetgeschiedenis van je te overhandigen heeft.

Op andere vlakken is PIA overigens zeker niet ouderwets. Zo is het fijn dat WireGuard al zo breed ondersteund wordt, daar kunnen veel concurrenten nog niet aan tippen. En voor Linux-gebruikers is dit een van de weinige VPN’s met een grafische interface, wat voor hen wel zo gebruiksvriendelijk is. De uitgebreide browserextensie en smartphone-apps (met name voor Android) vallen ons ook in positieve zin op.

Het ontbreekt voorlopig nog aan een security-audit, maar men onderneemt op dit gebied momenteel wel actief stappen. Dat geeft ons vertrouwen in de toekomst. Wat ons betreft hoef je daar niet per se op te wachten. Wil je ongestoord het internet op zonder last te hebben van pottenkijkers, dan is PrivateInternetAccess zeker het geld waard.

Voordelen

  • Veel servers
  • Snel en stabiel
  • Werkt met Amerikaanse Netflix en torrents (P2P)
  • No-logs-beleid
  • Zeer goedkoop
  • Op 10 apparaten tegelijk te gebruiken
  • Al brede ondersteuning voor WireGuard (naast OpenVPN)

Nadelen

  • Onoverzichtelijke website
  • Minder geschikt voor streamen Nederlandse content vanuit buitenland
  • Gevestigd in de Verenigde Staten

Oordeel

PrivateInternetAccess heeft zijn sporen op VPN gebied ruimschoots verdiend. Zoek je een VPN vanuit veiligheids- en privacyoverwegingen, dan zit je bij PIA goed. Wil je een VPN met een heldere interface die ook te gebruiken is voor entertainment zoals Netflix en Nederlandse tv vanuit het buitenland, dan zijn er veel betere VPN-opties te vinden.


PrivateInternetAccess december deal: flinke korting

Superscherpe aanbieding van PrivateInternetAccess voor december 2020: naast het normale abonnement voor 2 jaar voor € 2,50 per maand krijg je nu 2 maanden extra gratis en voor niets! Maak snel gebruik van deze tijdelijke aanbieding via deze link.