Wat is VPN en heb ik het nodig?

VPN staat voor Virtual Private Network en kan vertaald worden naar het Nederlands als Virtueel Privaat Netwerk.
Deze vertaling schept natuurlijk weinig duidelijkheid.

Een VPN word voornamelijk gebruikt in de zakenwereld.
Het laat namelijk toe om een computer in het private netwerk (van bijvoorbeeld een bedrijf) te integreren, zonder dat de computer ook effectief daar aanwezig is.
Een bedrijfsnetwerk is meestal afgescheiden van het wereld wijde web om beveiligingsredenen.
Bepaalde gevoelige bestanden mogen bijvoorbeeld niet op een lokale harde schijf opgeslagen worden.
Een vertegenwoordiger die thuis of bij klanten zit kan dus niet altijd aan die bestanden die in het netwerk wel beschikbaar zijn.
Door te verbinden met het VPN van zijn baas komt zijn computer toch in het netwerk en kan hij de benodigde bestanden bekijken of bewerken.

Een VPN creëert een beveiligde tunnel tussen de computer (de laptop van de vertegenwoordiger) en de server (het bedrijfsnetwerk).
Alles in die tunnel is zodanig vergrendelt dat het zeer moeilijk zou zijn om deze te kunnen bekijken van buitenaf.
Iemand op het netwerk van de klant waar die vertegenwoordiger zit kan dus niet of zeer moeilijk zien wat die vertegenwoordig aan het doen is en dit trachten te bemachtigen.

Het belangrijkste element die we moeten onthouden is het feit dat de VPN een beveiligde tunnel opzet tussen de computer en de server waar dan ook ter wereld.
Wat ben ik daar mee?
Een VPN wordt tegenwoordig meer en meer gebruikt door gewone internetgebruikers zoals uzelf en ik.
Niet om bij onze werkgevers binnen te raken maar voor iets die steeds gevoeliger licht: privacy.

Door die beveiligde tunnel is het voor andere mensen zeer moeilijk z oniet bijna onmogelijk om te zien wat je aan het doen bent via de VPN.
Of je nu op ebay zit te shoppen of aan het chatten bent met je beste vriend aan de andere kant van de wereld, niemand komt het te weten.
Zelfs je provider (Tele2, Ziggo, XS4all, etc…) kan niet zien wat je aan het doen bent en kan dus ook niets blokkeren.
Het enige wat ze zien is dat je data verbruikt en hoeveel, wat voor hen toch het belangrijkste is.

Een ander voordeel is dat het internet denkt dat de server (waar die ook staat ter wereld) jouw activiteiten doen.
Dit betekent dus ook dat je eigenlijk je locatie kunt veranderen door een specifieke server te kiezen.
Wil je bijvoorbeeld content van de BBC bekijken die enkel door Britse gebruikers gezien kan worden: verbind met een Britse VPN en ga zo naar de site van BBC.
Zo kan je die beveiliging omzeilen en content zien die je normaal niet kan zien.
Dit werkt met andere sites ook zoals Youtube, Netflix, Videoland etc…

Populaire VPN services

NordVPN
NordVPN verbergt uw IP-adres en voor uw internetverkeer wordt sterke encryptie gebruikt. Pottenkijkers en hackers krijgen zo geen kans om uw online activiteiten te onderscheppen. De dubbele VPN-technologie van NordVPN codeert gegevens niet eenmaal, maar tweemaal. Deze technologie voldoet aan de strengste veiligheidscriteria in de industrie en geeft u uw gemoedsrust. Met ruim 2244 wereldwijde serverlocaties in 56 verschillende landen is er altijd een supersnelle verbinding beschikbaar. We zijn op iedere continent actief, met uitzondering van Antarctica. Maar alleen omdat pinguïns niets begrijpen van internet. Nu 3 jaar bescherming van Super snelle VPN voor slechts 99 euro (per 3 jaar)

Bezoek de NordVPN website of de NordVPN Review

SaferVPN
SaferVPN kent 2 services, DNS service en DNS service + VPN.
Met meer dan 400 servers in 40 verschillende landen is er voldoende capaciteit beschikbaar.
Overplay houd geen logs bij en is naast de computer ook beschikbaar voor mobiel (Apple / Android en Windows), diverse spel consoles zoals Xbox One / 360, PS4 / PS3, en de diverse routers en Switches (D-Link, Asus, Fritzbox etc).

Bezoek de SaferVPN website of de Safer VPN Review
SaferVPN - Access Content

ExpressVPN
Express VPN werd onlangs als beste VPN ter wereld gestemd door een gerenomeerde site.
Met meer dan 78 landen heb je content zat en ze houden geen log bij van je activiteit.
Ze zijn wel wat aan de prijzige kant vergeleken met andere diensten.

Bezoek de ExpressVPN website of de ExpressVPN Review

IP Vanish
Ook IP Vanish mag niet op ons lijstje ontbreken.
Hun gebruiksvriendelijke software staat toe om voor minder technische mensen een goeie en veilige verbinding op te zetten op welk platform dan ook.
IP Vanish is een van de meest gereviewde en kwaliteitsvolle VPN dienstverleners die momenteel beschikbaar is. Wij gebruiken op dit moment ook IP Vanish en zijn zeer tevreden.

Bezoek de IPvanish website of de IPvanish Review

Struikelblokken
Het gebruik van een VPN garandeert geen 100% waterdichte anonimiteit.
Er zijn nog een aantal belangrijke factoren die men moet in gedachten houden.

De computer zelf
De computer die je gebruikt kan (al dan niet door spyware, keyloggers, …) al in de gaten gehouden worden.
Dit stuk wordt niet versleuteld door de VPN en kan dan dus via achterpoorten in de computer doorgesluisd worden naar externe personen of organisaties.

De server
Doordat de Virtual Private Network alleen het verkeer tussen de computer en de server verbergt wordt alles wat je doet zichtbaar eenmaal het voorbij de server is.
Het is dan natuurlijk niet toe te kennen aan jouw eigen persoon maar aan die server of iedereen die die server gebruikt.
Op het ogenblik dat je inlogt via de VPN naar persoonlijke pagina’s (Facebook, Twitter, e-mail, …) dan kunnen ze de link natuurlijk wel maken.

De VPN zelf
Bepaalde dienstverleners staan erom bekend dat ze gegevens bijhouden en die aan hun overheid overdragen indien die erom vraagt.
Anderen zijn dan weer minder streng beveiligd of hebben achter poortjes.
Er zijn een aantal gevallen bekend waar gratis VPN-diensten je gegevens misbruikten of via jouw pc verkeer naar buiten laten gaan (zodat jij als bron/server fungeert).
De keuze van de dienstverlener is dus belangrijk als je zeker wilt zijn.

Besluit
Een Virtual Private Network is een uitermate handige tool om je online voetafdruk in te perken en de graad van anonimiteit te verhogen.
Indien je dit correct gebruikt en rekening houdt met de bovenstaande struikelblokken. De nood aan een VPN is iets die zeer persoonlijks is en bijgevolg een persoonlijke keuze. Ook dient men een VPN niet als enige middel te zien maar eerder als een steen in de muur die men wenst op te bouwen rond zijn computer. Andere hulpmiddelen kunnen aanvullend gebruikt worden om de mate van veiligheid en anonimiteit nog verder te brengen.

Heb je zelf (positieve of negatieve) ervaringen omtrent privacy op het internet of VPN’s? Laat het gerust weten in de comments onderaan.