Whatsapp geblokkeerd in het buitenland

WhatsApp geblokkeerd op reis? Dit is een bekend fenomeen. In bepaalde landen, onder meer in China, Turkije en enkele Arabische (emiraten) landen, worden diensten als WhatsApp ingeperkt door de autoriteiten. Met name de voice call en video call functionaliteiten worden vaak geblokkeerd. Net als bij Skype, valt dit namelijk onder VOIP (Voice over IP). Wil je tijdens je vakantie of verblijf in het buitenland toch gebruik maken van WhatsApp? De oplossing is simpel! In dit artikel lees je hoe je WhatsApp-blokkades kunt omzeilen.

Waarom wordt WhatsApp geblokkeerd?

In sommige landen wordt Whatsapp geblokkeerd door telecom- en internetproviders, omdat ze inkomsten mis denken te lopen als mensen goedkoop via internet kunnen bellen. In plaats daarvan proberen ze mensen te bewegen met het telefoonnetwerk te bellen, wat vele malen duurder is (en resulteert in meer winst voor de aanbieders). Vaak heeft de staat een financieel belang in deze telecombedrijven en internetaanbieders. Hierdoor blijft het systeem in stand.

Een tweede reden voor het blokkeren van diensten als WhatsApp is overheidscensuur. verblijf je in China, Turkije of een ander land met overheidscensuur, dan kan WhatsApp dus geblokkeerd zijn. In 2016 heeft de Turkse overheid een aantal online diensten zoals Facebook, Youtube en WhatsApp geblokkeerd. Wat de exacte reden was voor de blokkade is niet helemaal duidelijk, mogelijk had het iets te maken met de arrestatie van een aantal leiders van de pro-Koerdische democratische partij HDP.  Het komt regelmatig voor dat sociale netwerken worden geblokkeerd in Turkije.

In Brazilië is in 2014 een grondwet aangenomen die netneutraliteit ondersteunt. Dat houdt in dat providers gelijke toegang moeten geven aan alle gebruikers zonder dat bepaalde onderdelen vertraagd of geblokkeerd worden. In 2015 en 2016 heeft de regering WhatsApp echter twee keer geblokkeerd. Dit kwam omdat de overheid een geschil had met WhatsApp’s eigenaar Facebook over het overhandigen van gegevens om cybercriminaliteit te onderzoeken. De Braziliaanse overheid heeft sindsdien meer wetten aangenomen die cybercriminaliteit bestrijden. Deze wetten beperken ook de internetvrijheid van veel Brazilianen.

Saoedi-Arabië verbood vóór 2017 telefoongesprekken met WhatsApp, Skype en andere VoIP-diensten (Voice over Internet Protocol). Dit maakte het voor Saudische inwoners lastig om met de buitenwereld te communiceren. Het doel was om de informatiestroom en ideeën van buitenaf te beperken. Het verbod werd in 2017 opgeheven om het bedrijfsleven en de economische groei te bevorderen.  Het idee dat diensten als WhatsApp en Skype moeten worden beperkt om zich te verdedigen tegen negatieve invloeden van buitenaf wordt door China gedeeld.

Hoe krijg je WhatsApp werkend in het buitenland?

Als je toegang wil tot WhatsApp als je reist, en WhatsApp blijkt niet te werken, dan is daar een oplossing voor. Met een VPN-verbinding kan je je internetverbinding laten lopen via een ander land. Vanuit het buitenland maak je bijvoorbeeld verbinding met een VPN-server in Nederland. Al jouw internetverkeer wordt nu via Nederland omgeleid, inclusief WhatsApp. Omdat WhatsApp in Nederland niet geblokkeerd is, wordt jouw WhatsApp blokkade opgeheven. Ook als je dus in een land zit waar WhatsApp eigenlijk niet toegankelijk is.

Een VPN leidt dus je verbinding om via een externe server. Daarnaast beveiligt een VPN al je dataverkeer en geeft je complete anonimiteit in de vorm van een nieuw IP-adres. Niemand kan op deze manier zien wat jij doet op het internet, of jouw data onderscheppen. Een VPN geeft je dus toegang tot WhatsApp in het buitenland, maar heeft nog meer voordelen. Een VPN is ideaal om veilig op openbare wifi-netwerken te surfen bijvoorbeeld.

Drie goede VPN’s voor WhatsApp op reis

Veel VPN-diensten zijn geschikt om toegang tot Whatsapp op reis te bewerkstelligen. We zullen 3 aanbieders voorstellen die in onze ogen excellent zijn, maar er zijn nog veel meer goede VPN-providers. Enkele van de beste VPN’s voor WhatsApp:

Optie 1.  WhatsApp werkend met NordVPN

NordVPN biedt een mooi totaalpakket aan. Veel servers over de hele wereld en zeer
zware encryptie. Als anonimiteit en bescherming van je data van groot belang zijn, dan is NordVPN de perfecte keuze. NordVPN is een van de populairste VPN’s ter wereld, en geschikt voor elk besturingssysteem.
Nord VPN is door de medewerkers van Mijn VPN Service als beste getest in Dunai

Optie 2.  WhatsApp werkend met PureVPN

PureVPN biedt een mooi totaalpakket aan. Veel servers over de hele wereld en zeer zware encryptie. Als anonimiteit en bescherming van je data van groot belang zijn, dan is PureVPN de perfecte keuze. PureVPN is een van de populairste VPN’s ter wereld, en geschikt voor elk besturingssysteem.

Optie 3.  WhatsApp werkend met SaferVPN

SaferVPN s een in Israël gevestigde VPN-provider met een netwerk van ruim vierhonderd servers verdeeld over meer dan dertig verschillende landen. SaferVPN biedt in hoge mate een anonieme internetervaring, met handige functies zoals de Kill Switch en Automatic WiFi Security die voorkomen dat je onbedoeld alsnog je identiteit prijsgeeft. SaferVPN is niet de goedkoopste maar kwa veiligheid en snelheid wel een van de betere als het om Voice Over IP (VOIP) gaat